Jurnal cercetare - nr. 54 / 2012
Unul din fundamentele democraţiei este alegerea liderilor prin vot.
Astfel, într-o ţară democratică, atât şeful statului cât şi oficialii aflaţi la guvernare sunt aleşi prin vot şi au un mandat pe o perioadă predeterminată de timp. Sistemul de vot în sine a suferit multe schimbări de-a lungul istoriei, în funcţie de schimbările sociale şi culturale prin care au trecut statele. Datorită acestui fapt, fiecare stat democratic are un sistem de vot dezvoltat în funcţie de caracteristicile şi nevoile sale sociale şi culturale.
Sistemul electoral democratic poate fi împărţit în două categorii: sistemul electoral majoritar și sistemul electoral cu reprezentare proporțională.
Sistemul electoral majoritar este utilizat în principal în țări care prezintă democrații majoritariste, cum ar fi de exemplu Marea Britanie şi SUA. El are la bază ideea că într-un sistem politic democratic, guvernarea trebuie să fie fundamentată pe exprimarea voinței majorității. Astfel, votul este organizat în circumscripţii uninominale, iar câştigătorii sunt candidaţii care obţin cel mai mare procent din voturi într-o circumscripţie, ei fiind cei care obţin toate mandatele din acea circumscripţie. Restul partidelor nu sunt reprezentate, chiar dacă partidul ce a obţinut majoritatea nu are peste 50% din voturi, ceea ce înseamnă că niciodată nu vor fi reprezentate interesele tuturor cetățenilor.
Sistemul electoral cu reprezentare proporțională este utilizat în principal în țări care prezintă democrații consensualiste, cum ar fi de exemplu Germania, Italia şi Belgia. Acest sistem are la bază ideea că nu este suficient ca rezultatul alegerilor să reflecte poziţia majorității, fiind necesară o inventariere cât mai fidelă a opțiunilor electorale, astfel încât nici una din minoritățile semnificative să nu fie dezavantajate. Acest gen de sistem electoral favorizează crearea de alianţe şi coaliţii de guvernământ, şi poate fi organizat în mai multe moduri. Primul mod este acela al unui sistem electoral pe liste de partid, care alegătorii votează una din listele propuse de partide în circumscripții plurinominale, iar locurile sunt atribuite în funcție de procentele obținute de fiecare partid. Al doilea mod este un sistem formă mixt membru proporţională, care este o formă mixtă ce combină listele de partid cu elemente ale sistemului majoritar. Astfel, fiecare alegător are la dispoziţie două voturi, dintre care unul se acordă unei liste propuse de un partid și celălalt se acordă unui candidat. Al treilea mod este un sistem electoral cu vot unic transferabil, în cadrul căruia alegătorii au în față listele propuse de partide. Dintre acestea, ei aleg lista partidului care le reprezintă opțiunile și apoi ordonează cu pixul candidații din lista respectivă.
Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1,
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA
telefon +4 031 660 6000
fax +4 031 660 6006