You are here

Luarea de mita

jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 25 / 2012

Mita este acţiunea de a da sau primi un cadou care are ca scop influenţarea comportamentului recipientului în favoarea cuiva. În “Black’s Law Dictionary”, cel mai răspândit dicţionar juridic din Statele Unite ale Americii, ea este definită ca oferirea, darea, primirea sau solicitarea oricărui obiect de valoare pentru a influenţa acţiunile unui oficial sau ale oricărei alte persoane aflate într-o funcţie publică sau legală. Cadoul poate consta dintr-o sumă de bani, un bun, o proprietate, un privilegiu, o favoare, un obiect de valoare, un avantaj sau o promisiune de a influenţa acţiunile, favoarea sau votul unei persoane aflate într-o funcţie publică sau legală.

Mita este considerată o infracţiune peste tot în  lume. Cu toate  acestea,ea este una din cele mai cunoscute acte de corupţie din lume, din cauza largii sale răspândiri. Bineînţeles, ce anume poate fi considerat mită diferă de la ţară la ţară, în funcţie nu doar de legislaţie, ci şi de normele culturale şi societale.

În Codul Penal din România, mita este împărţită în două categorii: luarea de mită şi darea de mită. Fiecare dintre acestea este tratată ca o infracţiune separată, cu propriile reguli şi sancţiuni. Articolul 308 al Codului Penal este dedicat în întregime luării de mită şi sancţionării acesteia.

descarca versiunea completa [pdf]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn