Compania farmaceutică Eli Lilly a fost de acord să plătească în 2012 aproape 30 de milioane de dolari în cheltuieli de judecată pentru plățile ilegale făcute către oficiali străini pentru a câștiga afaceri în Rusia, Brazilia, Olanda și China.
Conform unor dezvăluiri, în 2011 și-a dat acordul pentru sume mai mari de 200 de milioane de dolari efectuate către doctori și reprezentanți ai sistemului de sănătate în scopul promovării produselor farmaceutice proprii.
Motivul pentru care aceste informații au ieșit la suprafață a fost faptul că Eli Lilly fusese implicată în 2009 într-una dintre cele mai mari înțelegeri privind încălcarea legii Statelor Unite ale Americii și plătind suma de 1,42 miliarde de dolari în acuzații. Compania a fost prima dată notificată să își raporteze cheltuielile încă din 2003 în urma unei invstigări făcute de SEC(Comisia de Securitate și Schimburi).
Documentele oficiale susțin faptul că plățile erau îndreptate către cercetări , speakeri și consultanți, precum și pentru cheltuileli de transport și acomodare ale acestora.
Datele adunate furnizează informații cu privire la felul în care firmele se adaptează în timp, deși o analiză completă a lor s-a dovedit a fi dificilă. Puține companii și-au comunicat toate datele și cele pe care le-au făcut publice sunt inconsistente atât în conținut cât și în format. Astfel, nu se știe exact câți bani sunt cheluiți, unde și de către cine.
SEC acuză compania Eli Lilly cu încălcarea Actului de Practici Corupte Străine datorită plăților făcute către asociații din Rusia, Brazilia, China și Olanda.
În Rusia, filialele companiei au plătit milioane de dolari pentru “acorduri de marketing ” inexistente între anii 1994 și 2005 către companii externe ce aparțineau unor oficiali guvernamentali. Chiar și după ce a devenit conștientă de potențialele încălcări ale legii, compania americană nu a făcut nimic pentru a le opri timp de peste cinci ani. În Brazilia și Olanda, mita a fost mai mică, însumând aproape 109.000 de dolari, iar în China angajații filialelor au fost acuzați de falsificarea unor cheltuieli care se presupune că acopereau cadouri sub formă de cupoane pentru spa-uri și bijuterii direcționate către doctori.
Lilly Eli, ale căror produse includ tratamentul pentru schizofrenie Zyprexa și drogul împotriva depresiei Cymbalta, au fost de acord cu înțelegerea, fără să recunoască sau să nege acuzațiile.
“Companiile nu se pot baza, pur și simplu, pe încrederea angajatorilor, a distribuitorilor sau a cumpărătorilor. Trebuie să își supravegheze fiecare plată pentru a se asigura că nu ajunge în buzunarul vreunui oficial guvernamental” a declarat Kara Novaco Brockmeyer, președinta secției ce se ocupă cu cazurile de mită.
“Lily cere angajaților săi să aibă un comportament integru față de părțile externe în cauză și în acord cu toate legile aplicabile ”, susține Anne Nobles, șefa comitetului de conducere a departamentului de etică din cadrul companiei farmaceutice Eli Lilly. Noble susține că firma a colaborat cu anchetatorii Statelor Unite și chiar a întărit controalele interne, incluzând investiția într-un program global anti-corupție.
În luna februarie, un studiu realizat de Reuters a arătat că 8 din Top 10 companii farmaceutice, incluzând Eli Lilly, și-au avertizat investitorii că ar putea fi trași la răspundere în legătură cu acuzațiiile de corupție din piețele externe.
Autor: Popescu Andreea-Cristina
Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1,
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA
telefon +4 031 660 6000
fax +4 031 660 6006