You are here

Sistemul de vot

Jurnal cercetare - nr. 53 / 2012

Unul din fundamentele democraţiei este alegerea liderilor prin vot.

Nu toate ţările care au îmbrăţişat un sistem politic democratic au însă şi acelaşi sistem de vot. Pe lângă schimbările suferite de sistemele de vot de-a lungul istoriei, mai trebuie luate în seamă şi diferenţele culturale şi sociale dintre ţări.

În România se utilizează un sistem de vot cu reprezentare proporțională pe liste de partid. Astfel, alegătorii votează una din listele propuse de partide, iar locurile se atribuie în funcție de procentele obținute. De exemplu, dacă un partid are 20% din voturile la nivel naţional, el va avea 20% din locurile din Parlament. În cazul în care un partid deține majoritatea absolută, el își va numi propriul cabinet.

Dacă însă nici un partid nu întrunește jumătate din numărul total de voturi, se poate forma un guvern de coaliție, astfel încât partidele din coaliție să aibă împreună mai mult de jumătate din numărul de parlamentari.

Ca să fie eligibil pentru un loc în Parlamentul României, un candidat la alegeri trebuie să aibă cetăţenie română, să aibă domiciliul stabil în România şi să fi împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de 23 de ani pentru Camera Deputaților sau 33 de ani pentru Senat. Excepţie de la această regulă o fac debilii și alienații mintali puși sub interdicție și persoanele condamnate care prin hotărâre judecătorească definitivă și-au pierdut drepturile electorale.

Sistemul electoral din România este unul foarte afectat de fenomenul corupţiei, în special în ceea ce priveşte mita electorală, finanţarea abuzivă a campaniilor electorale şi influenţarea rezultatelor votului.

descarca versiunea completa [pdf]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn