A cincea ediție a Summitului Integritate pentru prosperitate a fost organizată luni, 23 noiembrie, la Sibiu, ocazie cu care invitați din mediul de afaceri, mediul academic, societatea civilă și sectorul public au discutat despre "Dezvoltarea anteprenorială, din punct de vedere etic și moral". Ca și la edițiile anterioare, alături de Transparency International România, Facultatea de Management Griffiths și Rotary Club Sibiu au fost și parteneri locali. De această dată, am beneficiat de ajutor din partea Universității "Lucian Blaga" Sibiu și Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.
Evenimentele de acest tip, prin care urmărim promovarea integrității ca element cheie al succesului în dezvoltarea sectorului public și mediului de afaceri, vor continua și anul viitor în alte orașe importante din țară.
Marian Popa
președintele Transparency International România
Lipsa de integritate înseamnă în primul rând lipsa unui nivel de trai decent. Prin această serie de întâlniri încercăm să facem o coagulare pragmatică între mediul de afaceri, mediul academic, ONG și administrația publică, pentru a crește nivelul de integritate la nivelul întregii societăți. (…) Nu este suficient să criticăm. Trebuie să fim schimbarea pe care ne-o dorim. Nu trebuie să ne plângem de milă. Din păcate aceasta este o caracteristică pe care o avem, ne plângem, dăm vina pe ceilalți.
De aceea consider că pro-activitatea este foarte necesară. Ați văzut pe ce loc suntem din punct de vedere al prosperității mondiale. Nu este chiar un dezastru. Sunt mult mai multe țări în spatele nostru decât înaintea noastră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avansăm. Trebuie să ne respectăm, să avem încredere unii cu alții și acestea cred că sunt elementele de bază ca să fim integri.
Sebastian Văduva
Decan al Facultății de Management Griffiths, Universitatea Emanuel din Oradea
Poți să fii și bogat și integru? Realitatea este că trăim într-un sistem corupt. De curând am terminat o teză la SNSPA despre istoria corupției. Noi am moștenit un sistem de la "frații noștri fanarioți" care în mod expres lasă legislația vagă. Pentru că dacă legea este interpretabilă, fiecare dintre noi vom putea cădea în situația respectivă, vom putea fi șantajabili.
Avem un sistem care ori te face corupt ori te face șantajabil. Mai nou mai există o a treia variantă: te face emigrant. Care este soluția? Soluția practică pe care eu am descoperit-o este excelența. Să fii mai bun decât media. Să fii creativ, să gândești antreprenorial, să fii inovativ. Vouă studenților vă recomand antreprenoriatul, să deschideți firme în care să puteți să folosiți avantajele pe care generația voastră le are.(…) Întrebarea nu este cât de mare sau mică este corupția. Integritatea noastră este cea mai importantă.
Iulia Coșpănaru
Director Adjunct Transparency International România
Astăzi aș vrea discutăm despre responsabilitate, cu atât mai mult cu cât vedem zi de zi care sunt efectele lipsei de conformitate, efectele corupției. Vedem și o Direcție Națională Anticorupție activă și atunci ne întrebăm ce ne lipsește, pentru a preveni cazurile de corupție. Nu este suficient să avem o procedură scrise pe hârtie, nu este suficient să avem legi care să ne sperie. Avem nevoie de responsabilitate și aceasta depinde de fiecare dintre noi ca individ, dar și de fiecare companie în parte, prin promovarea de politici și proceduri de etică și conformitate. (…)
Componenta de responsabilitate socială face diferența și aparține deopotrivă atât companiilor private cât și sectorului public.
Eugen Iordănescu
director Camera de Comerț Sibiu
Dacă ai început să faci rabat de la principii, acolo este sfârșitul, este capătul liniei. Principiile trebuie susținute, trebuie să vi le asumați și mai ales nu trebuie să așteptăm ca toți să facă la fel ca noi. Marea poveste din comunism și pe care o tragem după noi sună așa: "păi dacă fac eu așa ce o să se schimbe?" Lumea toată nu o să se schimbe, dar lumea ta cu siguranță se va schimba. E ca povestea aceea cu bătrânul și steluța de mare: “Un bătrân care mergea pe malul mării, vede mii de steluțe de mare eșuate și începe să le arunce înapoi în apă. Un tânăr îl vede și râde de el: "Bătrâne ce faci? Ce contează câteva steluțe pe care le arunci tu în apă când sunt mii eșuate?". Bătrânul îi răspunde: "Pentru cele ajunse în apă contează"”.
Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1,
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA
telefon +4 031 660 6000
fax +4 031 660 6006