You are here

Summitul de Integritate pentru Prosperitate - Craiova 8 februarie 2017

Corupția afectează concurența, împiedică performanța companiilor și îngreunează dezvoltarea economică a comunităților în care acestea își desfășoară activitatea, creând costuri nejustificate pentru oameni și companii deopotrivă. Pentru un mediu de afaceri sănătos sunt necesare eforturi susținute, atât din partea sectorului public cât și al celui privat, pentru a preveni corupția în toate formele sale și pentru a permite dezvoltarea afacerilor profitabile și stabile.

Plecând de la aceste necesități, Transparency International România împreună cu Griffiths School of Management, Rotary Club Craiova, Rotary Craiova Probitas, Camera de Comerț și Industrie Dolj și Universitatea din Craiova au organizat în data de 8 februarie, în Aula Magna a Facultății de Drept din Craiova Summitul de Integritate pentru Prosperitate care a adus laolaltă oameni de afaceri, membrii ai societății civile, cadre didactice și studenți.

În cadrul acestui eveniment, Transparency International Romania a lansat și două inițiative: una pentru mediul de afaceri însemnând un mecanism de etică şi conformitate pentru într-ajutorarea mediului de afaceri local, respectiv o inițiativă adresată societății civile, mediului de afaceri şi societății academice care să dezvolte un set de reguli etice şi morale care să permită gestiunea intereselor și a dezvoltării locale.

 

 

 

Marian V. Popa, Director Deutsche Bank Global Technology Center România

„Proiectul pe care îl continuăm astăzi la Craiova a început în 2014, fiind un proiect pe care Transparency Internationl Romania îl derulează cu mare drag pentru că am considerat că aceasta problematică de integritate trebuie adusă și în fața publicului larg, nu adresată doar anumitor instituții sau firme, fiind un tot unitar. Din această cauză am planificat o serie de mese rotunde la care participă oameni de diverse specialități. La mesele noastre rotunde, a căror format standard este între 5 și 6 prezentări, am avut de la preoți la profesori universitari și de la ingineri până la cosmonauți, sociologi și juriști care au vorbit din punctul lor de vedere despre integritate. Am vorbit în primul rând despre integritate nu neapărat ca despre un concept de morală, cu toate că lumea este tentată  din ce în ce mai mult să se gândească la așa ceva, ci l-am luat pur si simplu ca un reper al unei nevoi de trai.”

 

 

Victor Teodor Alistar, Director Executiv Transparency International România

„Am lansat la Craiova două inițiative palpabile pe care comunitatea poate să le ducă la bun final. O inițiativă este pentru mediul de afaceri și anume un mecanism al etici și conformității care să ferească mediul de afaceri de amenzi, de sancțiuni, de fraude care uneori pot duce la falimen.t Cea de-a doua inițiativă se adresează comunităţii generale și se referă la guvernarea locală integră. Este vorba de un pact care să fie pus la punct într-o abordare pozitivă, constructivă, inclusivă, cu toți factorii interesați de la administrația publică locală până la organizații non-guvernamentale, mediul de afaceri, mediul academic, grupuri de cetățeni, și care să stabilească regulile de aur după care să facem gestiunea intereselor și dezvoltării locale”.

 

 

 

Lucian Bernd Săuleanu, Profesor Dr, Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu", Universitatea din Craiova

„Conceptul de integritate este esențial nu numai în spațiul exercițiului funcțiilor publice ci și în activitățile economice în mediul de afaceri. Intervenția mea în acest seminar vizează  tocmai această zonă, anume de a accentua faptul că și integritatea dar și conformitatea sunt două ingrediente esențiale în succesul unei afaceri. Acestea asigură în cadrul unei organizații o structurare bine definită cu mijloacele necesare desfășurării unei activități coerente mai ales în interesul celorlalți, fie că vorbim de consumatori sau parteneri. Cu alte cuvinte, conformitatea cu tot ceea ce înseamnă dispoziții esențiale contează foarte mult într-o activitate economică.”

 

 

 

 

Dan Botică, Conferențiar Universitar Doctor Universitatea Emanuel din Oradea

„Integritatea vine de la cuvântul latin integer care înseamnă întreg. Pentru persoanele din țările protestante integritatea se raportează nu doar la ceea ce faci în public, ci la ce ești în privat. Caracterul este ceea ce faci când nu te vede nimeni, de aceea un om integru este cel care se preocupă de sufletul lui, de trupul lui, de relațiile lui și în momentul în care aceste fundamente s-au detonat, efectele mai devreme sau mai târziu se vor simți și în cariera lui.”

 

 

 

 

 

 

Mihai Ioana, Prodecan Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova

„Sunt multe activităţi în care individul trebuie să fie în centru și am anticipat puțin și am spus la un moment dat că fiecare dintre indivizi, fiecare dintre oameni, fiecare trebuie să fie mulțumit. Nu poți avea pacienții mulțumiți înainte de a avea medicii instruiți, studenții de astăzi, medicii de mâine, și pe ei nu îi poți forma dacă nu ai profesori motivați pe care să nu îi diluezi în multe activități care până la urmă sunt sterile.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Wednesday, 8 February, 2017

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn