Jurnal cercetare - nr. 88/2013
CORUPŢIA ÎN LANŢURILE DE APROVIZIONARE
Companiile, oricât de mari sau mici ar fi, au nevoie de un lanţ de aprovizionare pentru a-şi desfăşura activitatea. Un lanţ de aprovizionare este un sistem de organizații, oameni, activități, informații și resurse implicate în deplasarea unui produs sau serviciu de la furnizor la client. Astfel, el transformă resurse naturale, materii prime și componente într-un produs finit, care este livrat la consumatorului. În cazul produselor reciclabile, lanţul continuă, produsele finite reintrând în el pentru a fi reciclate.
Lanţul de aprovizionare al unei companii este extrem de important pentru buna funcţionare a activităţii acesteia. Din păcate, importanţa lor, precum şi modul în care sunt constituite, face ca lanţurile de aprovizionare să fie foarte vulnerabile la acte de corupţie, cum ar fi mita și frauda, care afectează întreaga activitate a companiei și provoacă pierderi semnificative, atât financiare, cât și de reputație. Astfel, este foarte important ca o companie să îşi monitorizeze cu atenție lanțul de aprovizionare, precum și să dezvolte şi să implementeze mecanisme de integritate în vederea prevenirii și combaterii actelor de corupție în cadrul său.
Pentru a reduce riscul de corupţie în cadrul lanţurilor de aprovizionare, companiile pot să apeleze la standardele deja existente în domeniu. Pe lângă asta, ele pot semna pacte de integritate cu colaboratorii lor şi pot cere ca aceştia să predea rapoarte sau să fie audiate periodic în ceea ce priveşte activitatea lor. Toate aceste măsuri sunt vitale pentru prevenirea şi reducerea corupţiei în cadrul lanţurilor de aprovizionare.
Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1,
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA
telefon +4 031 660 6000
fax +4 031 660 6006