You are here

Corupţia în domeniul petrolier

Jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 86/2013

CORUPŢIA ÎN DOMENIUL PETROLIER

La nivel global există o cerere foarte mare pentru petrol şi gaze naturale, cerere ce creşte în mod continuu. Asta face ca descoperirea de noi surse de petrol şi gaze naturale să fie o prioritate şi ca preţurile acestor resurse să fie foarte mari. În ciuda acestui fapt, multe din ţările care deţin rezerve mari de petrol şi gaze naturale sunt ţări aflate în curs de dezvoltare, populaţiile lor fiind unele din cele mai sărace din lume.

Fenomenul ce face posibilă această situaţie este corupţia. Astfel, majoritatea veniturilor nu sunt declarate şi sume importante de bani merg în buzunarele politicienilor şi a oamenilor de afaceri în loc să ajungă la bugetul statului. Pe lângă asta, multe din activităţile corupte din industria petrolieră rămân secrete, traficul de influenţă, mita şi frauda bucurându-se de o largă răspândire în cadrul acesteia.

Multe companii de petrol și gaze protejează identitatea persoanelor şi companiilor ce dețin capital sau acţiuni în ele. Acest lucru permite ca liderii corupți să ascundă fără a fi prinşi fondurile fraudate, situaţie încurajată şi de situațiile financiare inadecvat raportate care facilitează ascunderea ofertelor corupte și care face ca monitorizarea acestora să fie imposibilă. Pe lângă asta, multe companii din industria petrolieră, deşi se conformează legilor din ţările in care îşi desfăşoară activitatea, nu publică informațiile şi de la țară la țară, ceea ce le permite să ascundă ce taxe și impozite plătesc. În lipsa acestor informații, guvernele nu pot fi trase la răspundere pentru activităţile lor corupte din acest domeniu.

Corupţia din sectorul petrolier s-ar putea reduce semnificativ în cazul în care companiile ar prezenta rapoarte mai detaliate şi mai transparente cu privire la tranzacţiile şi activităţile lor, s-ar supune unor controale financiare – care să fie şi publicate - din partea unor auditori independenţi şi să publice informaţii despre sucursalele şi locurile în care acestea îşi desfăşoară activitatea, făcând astfel posibilă monitorizarea eficientă a acestora. Pe lângă asta, statele producătoare de petrol şi gaze naturale ar trebui să publice informaţii cu privire la circuitul banilor obţinuţi din tranzacţiile efectuate în domeniul petrolier şi să pedepsească aspru actele de corupţie efectuate de funcţionarii publici şi de companiile din domeniu.

descarcă versiunea integrală [PDF]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn