You are here

E-democraţie

jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 59 / 2013

E-democraţia este utilizarea tehnologiei şi a strategiilor informației și comunicațiilor în procesele politice ale comunităților locale, regiunilor, statelor, națiunilor, precum și la nivel mondial, cu scopurile, printre altele, de a implica cetăţenii şi de a susţine procesele democratice de luare a deciziilor şi de a consolida democraţia reprezentativă. În mod ideal, ea este o formă de democraţie directă. În practică, e-democraţia este doar partea tehnologică a democraţiei, apariţia căreia a fost facilitată de către răspândirea Internetului şi a tehnologiei moderne de comunicare, cum sunt de exemplu telefoanele mobile, laptopurile şi tabletele.

E-democraţia este susţinută şi utilizată atât de către guverne, oficiali aleși, organizații politice şi mass-media, cât și de către simpli cetățeni.

Popularitatea formelor de e-democraţie a crescut semnificativ în ultimii ani, odată cu apariţia a numeroase portale şi platforme online aparţinând diverselor guverne şi formaţiuni politice, prin intermediul cărora cetăţenii pot să fie la curent cu activităţile diverselor corpuri politice şi care oferă acestora acces la informaţiile de interes public privind formaţiunea politică în cauză. Nu trebuie uitat nici impactul pozitiv al reţelelor de socializare şi al forumurilor, prin intermediul cărora cetăţenii pot avea contact direct cu politicienii şi formaţiunile politice care îi interesează şi care facilitează eforturile acestora din urmă de a servi interesul public prin aducerea mai rapidă la cunoştinţă a problemelor considerate importante de către cetăţenii unei ţări. Pe lângă asta, Internetul este un instrument puternic şi accesibil din punct de vedere financiar pentru campaniile electorale, având capac-itatea  de  a  ajunge  la  şi  de  a  îi  influenţa  chi-ar şi pe acei indivizi care sunt în general neinteresaţi de mijloacele tradiţionale de promovare a candidaţilor electorali.

Una din piedicile principale aflate în calea răspândirii e-democraţiei este faptul că, în ciuda răspândirii rapide a tehnologiei, nu toate persoanele au acces la Internet sau nu ştiu să utilizeze un computer. Pe lângă asta, mulţi politicieni continuă să fie sceptici cu privire la impactul pe care îl pot avea prin intermediul Internetului, iar unele ţări privesc cu neîncredere şi chiar cu teamă implicarea prea mare a cetăţenilor în viaţa politică, cu excepţia votului. Până când aceste probleme nu vor fi rezolvate, e-democraţia nu îşi va împlini potenţialul.

descarca versiunea completa [pdf]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn