You are here

Corupţia în sport

jurnal cercetare

Jurnal cercetare nr. 77/2003

Sportul este una din cele mai mari afaceri de pe glob, fiind influenţat şi influenţând la rândul său atât interese financiare, cât şi interese politice. În fiecare an, milioane de dolari şi de euro circulă în acest domeniu, majoritatea tranzacţiilor şi a înţelegerilor având loc în spatele uşilor închise, pentru a păstra orice avantaj posibil în faţa competiţiei. Această competitivitate acerbă, împreună cu lipsa de transparenţă, face ca domeniul sportiv să fie extrem de vulnerabil la acte de corupţie.

Actul de corupţie cel mai des întâlnit este mita – au existat nenumărate cazuri în care atât arbitri, cât şi jucători, au acceptat sau cerut mită pentru a aranja meciuri sau competiţii. Pe lângă asta, au existat situaţii în care patronii de cluburi sportive au primit sau cerut mită pentru transferuri de jucători între echipe, precum şi pentru transferurile altor sportivi.

O altă formă de corupţie întâlnită în mod frecvent în domeniul sportiv este frauda. Contractele de sponsorizare, contractele de construcţie pentru stadioane noi – toate aceste tranzacţii pun în joc sume foarte mari de bani, ceea ce face, pe de o parte, ca tentaţia de a frauda o parte din aceşti bani să fie de multe ori irezistibilă, şi pe de altă parte, ca traficul de influenţă în ceea ce priveşte acordarea acestora să înflorească. Un alt act de corupţie des întâlnit este spălarea de bani, favorizată de contractele de sponsorizare şi publicitate insuficient monitorizate, şi de achiziţiile de cluburi şi jucători, în special prin utilizarea de transferuri internaţionale, companii fictive şi paradise fiscale.

O formă de corupţie specifică sportului constă din pariurile aranjate, multe dintre scandalurile cauzate de această practică fiind blamate pe crima organizată.

O reducere semnificativă a corupţiei în sport nu poate să apară decât printr-o mărire semnificativă a transparenţei tranzacţiilor şi printr-o monitorizare strictă şi continuă a acestora de către auditori independenţi. Pe lângă asta, efectuarea de achiziţii şi acordarea de contracte prin intermediul licitaţiilor publice ar face spălarea de bani mult mai dificilă.

descarcă versiunea integrală [PDF]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn